Akarboza jest lekiem przeciwcukrzycowym, inhibitorem α-glukozydazy. Jest to enzym wytwarzany w kosmkach jelitowych, rozcinający wiązania pomiędzy cząsteczkami glukozy w cukrach złożonych, co jest warunkiem wchłonięcia cukru do organizmu. Zablokowanie enzymu przez akarbozę skutkuje zahamowaniem i spowolnieniem końcowego enzymatycznego etapu trawienia wielocukrów, oligocukrów i niektórych dwucukrów (maltozy, sacharozy), zmniejszeniem glikemii poposiłkowej oraz poposiłkowej insulinemii i zmniejszeniem syntezy triglicerydów.
Lek stosowany jest w terapii cukrzycy typu 2, zwłaszcza u osób otyłych, u których stosowanie niefarmakologicznych metod leczenia (dieta, wysiłek fizyczny) nie zapewnia wystarczającej kontroli glikemii. Modyfikacja trybu życia musi być zachowana również w trakcie leczenia akarbozą. Obejmuje ona m.in. dietę cukrzycową, w tym unikanie spożywania alkoholu i systematyczny wysiłek fizyczny. Lek może być stosowany w monoterapii lub jako element leczenia skojarzonego.
Akarboza działa wyłącznie w przewodzie pokarmowym, z którego wchłania się jedynie w niewielkim odsetku (<2% dawki). Metabolizowana jest przez enzymy żołądkowo-jelitowe i całkowicie wydalana z kałem w ciągu 96 h od przyjęcia dawki. Część wchłonięta z przewodu pokarmowego w niewielkim stopniu wiąże się z białkami osocza, nie ulega metabolizmowi i jest szybko wydalana przez nerki.
Więcej informacji – patrz: opisy preparatów.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł