Pankreatyna

Pankreatyna to wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne: lipazę, amylazę i proteazy.

W procesie trawienia pokarmów w organizmie człowieka biorą udział enzymy wytwarzane w poszczególnych jego częściach. Rozkładają one złożone związki do prostszych elementów, wchłanianych następnie do krwi. Amylaza (wytwarzana w jamie ustnej) odpowiada za trawienie węglowodanów. Pepsyna (wytwarzana w żołądku) częściowo rozkłada większość białek do krótszych łańcuchów. Lipaza (wytwarzana w żołądku) rozpoczyna trawienie zemulgowanych tłuszczów. Dalsze trawienie odbywa się w jelicie cienkim, głównie w dwunastnicy. Do niej wydzielane są enzymy trzustkowe: amylaza trzustkowa, proteazy (chymotrypsyna, trypsyna), lipaza trzustkowa i inne. Składniki pokarmowe wchłaniane są do krwi w jelicie cienkim i grubym, nieprzyswojone resztki pokarmowe wydalane są z kałem.

Pankreatyna wspomaga czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki, a przez to ułatwia procesy trawienia i wchłaniania białek, tłuszczów i skrobi. Reguluje przemianę materii, zmniejsza objawy zaburzeń trawienia (bębnicę, uczucie wypełnienia nadbrzusza, stolce tłuszczowe), zmniejsza częstość wypróżnień.

Pankreatyna jest wskazana do stosowania w następujących przypadkach: zaburzenia trawienia tłuszczów, białek i węglowodanów, wywołane niedostateczną zewnątrzwydzielniczą czynnością trzustki (w przewlekłym zapaleniu trzustki, w okresie rekonwalescencji po ostrym zapaleniu trzustki, w stanach po operacji wycięcia trzustki lub żołądka, po operacyjnych omijających zespoleniach żołądkowo-jelitowych np. gastroenterostomia metodą Billrotha II, w mukowiscydozie, niedrożności przewodu trzustkowego lub przewodu żółciowego wspólnego np. spowodowanej przez nowotwór, w zespole Shwachmana i Diamonda.

Enzymy wchodzące w skład leku nie ulegają wchłanianiu, są trawione w jelicie i wydalane z kałem.

Osoby uczulone na białko wieprzowe nie powinny stosować pankreatyny.

Enzymy trzustkowe ulegają rozkładowi w zdecydowanie kwaśnym i zdecydowanie zasadowym środowisku. Leki zwiększające pH soku żołądkowego mogą zmniejszyć skuteczność działania leku; podobny efekt może wystąpić po podaniu z pokarmem o pH >5,5.

Dawkowanie pankreatyny jest ustalane indywidualnie i zależy od stopnia niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki oraz od składu i liczby spożywanych posiłków.

Aby uniknąć zaparć podczas leczenia, należy utrzymywać odpowiedni stan nawodnienia organizmu.

Przeczytaj też artykuły

Preparaty na rynku polskim zawierające pankreatyna

Kreon 25 000 (kapsułki dojelitowe) Kreon Travix (kapsułki dojelitowe) Lipancrea 8000 (kapsułki) Lipancrea 16 000 (kapsułki) Neo-Pancreatinum Forte (kapsułki dojelitowe) Pangrol 10 000 (kapsułki) Pangrol 25 000 (kapsułki)

Doradca Medyczny
  • Czy mój problem wymaga pilnej interwencji lekarskiej?
  • Czy i kiedy powinienem zgłosić się do lekarza?
  • Dokąd mam się udać?
+48

w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł

Zaprenumeruj newsletter

Na podany adres wysłaliśmy wiadomość z linkiem aktywacyjnym.

Dziękujemy.

Ten adres email jest juz zapisany w naszej bazie, prosimy podać inny adres email.

Na ten adres email wysłaliśmy już wiadomość z linkiem aktywacyjnym, dziękujemy.

Wystąpił błąd, przepraszamy. Prosimy wypełnić formularz ponownie. W razie problemów prosimy o kontakt.

Jeżeli chcesz otrzymywać lokalne informacje zdrowotne podaj kod pocztowy

Nie, dziękuję.
Poradnik świadomego pacjenta