Pankreatyna to wyciąg z trzustek wieprzowych zawierający enzymy trawienne: lipazę, amylazę i proteazy.
W procesie trawienia pokarmów w organizmie człowieka biorą udział enzymy wytwarzane w poszczególnych jego częściach. Rozkładają one złożone związki do prostszych elementów, wchłanianych następnie do krwi. Amylaza (wytwarzana w jamie ustnej) odpowiada za trawienie węglowodanów. Pepsyna (wytwarzana w żołądku) częściowo rozkłada większość białek do krótszych łańcuchów. Lipaza (wytwarzana w żołądku) rozpoczyna trawienie zemulgowanych tłuszczów. Dalsze trawienie odbywa się w jelicie cienkim, głównie w dwunastnicy. Do niej wydzielane są enzymy trzustkowe: amylaza trzustkowa, proteazy (chymotrypsyna, trypsyna), lipaza trzustkowa i inne. Składniki pokarmowe wchłaniane są do krwi w jelicie cienkim i grubym, nieprzyswojone resztki pokarmowe wydalane są z kałem.
Pankreatyna wspomaga czynność zewnątrzwydzielniczą trzustki, a przez to ułatwia procesy trawienia i wchłaniania białek, tłuszczów i skrobi. Reguluje przemianę materii, zmniejsza objawy zaburzeń trawienia (bębnicę, uczucie wypełnienia nadbrzusza, stolce tłuszczowe), zmniejsza częstość wypróżnień.
Pankreatyna jest wskazana do stosowania w następujących przypadkach: zaburzenia trawienia tłuszczów, białek i węglowodanów, wywołane niedostateczną zewnątrzwydzielniczą czynnością trzustki (w przewlekłym zapaleniu trzustki, w okresie rekonwalescencji po ostrym zapaleniu trzustki, w stanach po operacji wycięcia trzustki lub żołądka, po operacyjnych omijających zespoleniach żołądkowo-jelitowych np. gastroenterostomia metodą Billrotha II, w mukowiscydozie, niedrożności przewodu trzustkowego lub przewodu żółciowego wspólnego np. spowodowanej przez nowotwór, w zespole Shwachmana i Diamonda.
Enzymy wchodzące w skład leku nie ulegają wchłanianiu, są trawione w jelicie i wydalane z kałem.
Osoby uczulone na białko wieprzowe nie powinny stosować pankreatyny.
Enzymy trzustkowe ulegają rozkładowi w zdecydowanie kwaśnym i zdecydowanie zasadowym środowisku. Leki zwiększające pH soku żołądkowego mogą zmniejszyć skuteczność działania leku; podobny efekt może wystąpić po podaniu z pokarmem o pH >5,5.
Dawkowanie pankreatyny jest ustalane indywidualnie i zależy od stopnia niewydolności zewnątrzwydzielniczej trzustki oraz od składu i liczby spożywanych posiłków.
Aby uniknąć zaparć podczas leczenia, należy utrzymywać odpowiedni stan nawodnienia organizmu.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł