Mechanizm działania
Fosfolipid, mieszanina estrów fosfatydylowych; główne jej składniki to: fosfatydylocholina, fosfatydyloetanolamina, fosfatydyloinozytol, fosfatydyloseryna, kwasy tłuszczowe, triglicerydy, węglowodany. Konsystencja mieszaniny zależy od składu i jest półpłynna lub płynna. Lecytyna jest uzyskiwana z olejów roślinnych lub żółtka jaja kurzego. Ma właściwości stabilizujące oraz emulgujące. Składniki lecytyny są jednocześnie głównymi składnikami błon i innych organelli komórkowych, a zawarta w lecytynie cholina jest prekursorem acetylocholiny. Nienasycone kwasy tłuszczowe wchodzące w skład lecytyny powodują zmniejszenie osoczowego stężenia cholesterolu oraz zapobiegają odkładaniu się triglicerydów w ścianach naczyń krwionośnych. Lecytyna wchodzi w skład wielu preparatów złożonych.
Zaburzenia układu nerwowego
Lecytynę stosuje się w procesach zwyrodnieniowych OUN, szczególnie przebiegających z zaburzeniami pozapiramidowymi, w stanach nadmiernego obciążenia fizycznego lub psychicznego, wyczerpania, niemożności skupienia uwagi, zaburzeniach pamięci, szczególnie występujących w okresach wzmożonej aktywności intelektualnej.
Inne stany
Także w hiperlipidemiach, żywieniu pozajelitowym oraz podczas rekonwalescencji.
Nadwrażliwość na preparat.
Brak danych.
Występują sporadycznie w postaci nudności, wymiotów, bębnicy, stolców tłuszczowych lub biegunki.
Brak danych potwierdzających bezpieczeństwo stosowania lecytyny w ciąży lub w okresie karmienia piersią.
Preparat podaje się p.o. w dawce od kilku do 100 g/d przez kilka tyg. do kilku mies., a jeśli to konieczne – nawet lat.
w dni powszednie od 8.00 do 18.00
Cena konsultacji 29 zł